NEET Biology: Medical Entrance Biology Questions and Answers

Useful for Medical Entrance Exams

NEET Biology Questions and Answers 2019


81. Under which of the following conditions will there be no change in the reading frame of following mRNA?
5¢AACAGCGGUGCUAUU3’
 (1) Insertion of G at 5th position
 (2) Deletion of G from 5th position
 (3) Insertion of A and G at 4th and 5th positions respectively
(4) Deletion of GGU from 7th, 8th and 9th positions
Ans: (4) Deletion of GGU from 7th, 8th and 9th positions
82.What triggers activation of protoxin to active Bt toxin of Bacillus thuringiensis in boll worm?
(1) Body temperature
(2) Moist surface of midgut
 (3) Alkaline pH of gut
 (4) Acidic pH of stomach
Answer: (3) Alkaline pH of gut
NEET Biology Questions and Answers 2019
83. Identify the correct pair representing the causative agent of typhoid fever and the confirmatory test for typhoid.
(1) Plasmodium vivax / UTI test
 (2) Streptococcus pneumoniae / Widal test
(3) Salmonella typhi / Anthrone test
(4) Salmonella typhi / Widal test
Answer (4) Salmonella typhi / Widal test
84. What is the genetic disorder in which an individual has an overall masculine development gynaecomastia, and is sterile ?
(1) Turner's syndrome
 (2) Klinefelter's syndrome
 (3) Edward syndrome
(4) Down's syndrome
 Answer :(2) Klinefelter's syndrome
85. Polyblend, a fine powder of recycled modified plastic, has proved to be a good material for
(1) Making plastic sacks
 (2) Use as a fertilizer
(3) Construction of roads
(4) Making tubes and pipes
 Answer :(3) Construction of roads
86. Which of these following methods is the most suitable for disposal of nuclear waste?
(1) Shoot the waste into space
(2) Bury the waste under Antarctic ice-cover
(3) Dump the waste within rocks under deep ocean
(4) Bury the waste within rocks deep below the Earth's surface
Answer (4)
87. Match the following hormones with the respective disease
(a) Insulin (i) Addison's disease (b) Thyroxin (ii) Diabetes insipidus (c) Corticoids (iii) Acromegaly (d) Growth Hormone (iv) Goitre (v) Diabetes mellitus
 Select the correct option.
      (a) (b) (c) (d)
 (1) (v) (i) (ii) (iii)
 (2) (ii) (iv) (iii) (i)
 (3) (v) (iv) (i) (iii)
 (4) (ii) (iv) (i) (iii)
Answer: (3) (v) (iv) (i) (iii)
88. Select the correct option.
 (1) 8th, 9th and 10th pairs of ribs articulate directly with the sternum.
(2) 11th and 12th pairs of ribs are connected to the sternum with the help of hyaline cartilage.
(3) Each rib is a flat thin bone and all the ribs are connected dorsally to the thoracic vertebrae and ventrally to the sternum.
(4) There are seven pairs of vertebrosternal, three pairs of vertebrochondral and two pairs of vertebral ribs.
Answer: (4) There are seven pairs of vertebrosternal, three pairs of vertebrochondral and two pairs of vertebral ribs.

Read More

NEET Biology 2019 Questions and Answers (71-80)

71. Which of the following immune responses is responsible for rejection of kidney graft?
 (1) Auto-immune response
 (2) Humoral immune response
 (3) Inflammatory immune response
 (4) Cell-mediated immune response
 Answer (4) Cell-mediated immune response
72. Use of an artificial kidney during hemodialysis may result in :
 (a) Nitrogenous waste build-up in the body
 (b) Non-elimination of excess potassium ions
 (c) Reduced absorption of calcium ions from gastro-intestinal tract
 (d) Reduced RBC production Which of the following options is the most appropriate?
  (1) (a) and (b) are correct
 (2) (b) and (c) are correct
 (3) (c) and (d) are correct
 (4) (a) and (d) are correct
Answer (3) (c) and (d) are correct
NEET Biology 2019 Questions and Answers
73. Which of the following statements is correct?
 (1) Cornea is an external, transparent and protective proteinacious covering of the eye-ball.
 (2) Cornea consists of dense connective tissue of elastin and can repair itself.
 (3) Cornea is convex, transparent layer which is highly vascularised.
 (4) Cornea consists of dense matrix of collagen and is the most sensitive portion the eye.
Answer :(4) Cornea consists of dense matrix of collagen and is the most sensitive portion the eye.
74. The frequency of recombination between gene pairs on the same chromosome as a measure of the distance between genes was explained by :
 (1) T.H. Morgan (2) Gregor J. Mendel (3) Alfred Sturtevant (4) Sutton Boveri
Ans: (3) Alfred Sturtevant
75. Match the following genes of the Lac operon with their respective products : -
 (a) i gene (i) galactosidaseb
 (b) z gene (ii) Permease
 (c) a gene (iii) Repressor
(d) y gene (iv) Transacetylase
 Select the correct option.
     (a) (b) (c) (d)
 (1) (i) (iii) (ii) (iv)
 (2) (iii) (i) (ii) (iv)
 (3) (iii) (i) (iv) (ii)
 (4) (iii) (iv) (i) (ii)
 Answer (3) (iii) (i) (iv) (ii)
76. It takes very long time for pineapple plants to produce flowers. Which combination of hormones can be applied to artificially induce flowering in pineapple plants throughout the year to increase yield?
 (1) Auxin and Ethylene
(2) Gibberellin and Cytokinin
(3) Gibberellin and Abscisic acid
(4) Cytokinin and Abscisic acid
Answer (1) Auxin and Ethylene
77. Identify the cells whose secretion protects the lining of gastro-intestinal tract from various enzymes.
 (1) Chief Cells (2) Goblet Cells (3) Oxyntic Cells (4) Duodenal Cells
 Answer : (2) Goblet Cells
78. Which of the following can be used as a biocontrol agent in the treatment of plant disease?
(1) Trichoderma (2) Chlorella (3) Anabaena (4) Lactobacillus
Answer :  (1) Trichoderma
79. Phloem in gymnosperms lacks :
 (1) Albuminous cells and sieve cells
 (2) Sieve tubes only
 (3) Companion cells only
 (4) Both sieve tubes and companion cells
Answer (4) Both sieve tubes and companion cells
80. Extrusion of second polar body from egg nucleus occurs :
 (1) after entry of sperm but before fertilization
 (2) after fertilization
 (3) before entry of sperm into ovum
 (4) simultaneously with first cleavage
Answer (1) after entry of sperm but before fertilization
Read More

NEET Biology 2019 Questions and Answers (51-60)


51. What is the fate of the male gametes discharged in the synergid?
 (1) One fuses with egg other(s) degenerate (s) in the synergid.
 (2) All fuse with the egg.
 (3) One fuses with the egg, other(s) fuse(s) with synergid nucleus.
 (4) One fuses with the egg and other fuses with central cell nuclei.
 Answer (4) One fuses with the egg and other fuses with central cell nuclei.
52. What is the site of perception of photoperiod necessary for induction of flowering in plants?
(1) Lateral buds (2) Pulvinus (3) Shoot apex (4) Leaves
Answer (4) Leaves
53. Select the correctly written scientific name of Mango which was first described by Carolus Linnaeus
(1) Mangifera indica Car. Linn.
 (2) Mangifera indica Linn.
 (3) Mangifera indica
(4) Mangifera Indica
Ans:  (2) Mangifera indica Linn.
NEET Biology 2019 Questions and Answers
54. Following statements describe the characteristics of the enzyme Restriction Endonuclease. Identify the incorrect statement.
 (1) The enzyme cuts DNA molecule at identified position within the DNA.
(2) The enzyme binds DNA at specific sites and cuts only one of the two strands.
 (3) The enzyme cuts the sugar-phosphate backbone at specific sites on each strand.
 (4) The enzyme recognizes a specific palindromic nucleotide sequence in the DNA.
 Answer (2) The enzyme binds DNA at specific sites and cuts only one of the two strands.
55. From evolutionary point of view, retention of the female gametophyte with developing young embryo on the parent sporophyte for some time, is first observed in
(1) Liverworts (2) Mosses (3) Pteridophytes (4) Gymnosperms
Answer: (3) Pteridophytes
56. In Antirrhinum (Snapdragon), a red flower was crossed with a white flower and in F1 generation pink flowers were obtained. When pink flowers were selfed, the F2 generation showed white, red and pink flowers. Choose the incorrect statement from the following :
(1) This experiment does not follow the Principle of Dominance.
(2) Pink colour in F1 is due to incomplete dominance.
(3) Ratio of F2 is 1/ 4 (Red) : 2/ 4 (Pink) : 1/ 4 (White)
(4) Law of Segregation does not apply in this experiment
Ans:  (4) Law of Segregation does not apply in this experiment
57. Conversion of glucose to glucose-6-phosphate, the first irreversible reaction of glycolysis, is catalyzed by
(1) Aldolase  (2) Hexokinase  (3) Enolase  (4) Phosphofructokinase
Answer: (2) Hexokinase
58. Drug called ‘Heroin’ is synthesized by
 (1) methylation of morphine  (2) acetylation of morphine
(3) glycosylation of morphine  (4) nitration of morphine
 Answer: (2) acetylation of morphine
59. Select the hormone-releasing Intra-Uterine Devices.
(1) Vaults, LNG-20
(2) Multiload 375, Progestasert
 (3) Progestasert, LNG-20
 (4) Lippes Loop, Multiload 375
 Answer:(3) Progestasert, LNG-20
60. A gene locus has two alleles A, a. If the frequency of dominant allele A is 0.4, then what will be the frequency of homozygous dominant, heterozygous and homozygous recessive individuals in the population?
(1) 0.36(AA); 0.48(Aa); 0.16(aa)
(2) 0.16(AA); 0.24(Aa); 0.36(aa)
(3) 0.16(AA); 0.48(Aa); 0.36(aa)
(4) 0.16(AA); 0.36(Aa); 0.48(aa)
 Answer: (3) 0.16(AA); 0.48(Aa); 0.36(aa)
Read More

NEET Biology questions 2019 (61-70)


61. Which of the following is true for Golden rice?
 (1) It is Vitamin A enriched, with a gene from daffodil
 (2) It is pest resistant, with a gene from Bacillus thuringiensis
(3) It is drought tolerant, developed using Agrobacterium vector
(4) It has yellow grains, because of a gene introduced from a primitive variety of rice
Answer (1) It is Vitamin A enriched, with a gene from daffodil
62. Pinus seed cannot germinate and established without fungal association. This is because :
 (1) its embryo is immature.
 (2) it has obligate association with mycorrhizae.
 (3) it has very hard seed coat.
 (4) its seeds contain inhibitors that present germination.
Answer (2) it has obligate association with mycorrhizae.
63. Which of the following features of genetic code does allow bacteria to produce human insulin by recombinant DNA technology?
(1) Genetic code is not ambiguous
(2) Genetic code is redundant
(3) Genetic code is nearly universal
(4) Genetic code is specific
Answer (3) Genetic code is nearly universal
64. Which of the following sexually transmitted diseases is not completely curable?
 (1) Gonorrhoea (2) Genital warts (3) Genital herpes (4) Chlamydiasis
Answer (3) Genital herpes
NEET Biology questions 2019 (61-70)
65. Which of the following statements is incorrect?
 (1) Viroids lack a protein coat.
 (2) Viruses are obligate parasites.
 (3) Infective constituent in viruses is the protein coat.
 (4) Prions consist of abnormally folded proteins.
Answer (3) Infective constituent in viruses is the protein coat.
66. Match the following organisms with their respective characteristics :
 (a) Pila (i) Flame cells
 (b) Bombyx (ii) Comb plates
 (c) Pleurobrachia (iii) Radula
 (d) Taenia (iv) Malpighian tubules
 Select the correct option from the following : (a) (b) (c) (d)
 (1) (iii) (ii) (i) (iv)
 (2) (iii) (iv) (ii) (i)
 (3) (ii) (iv) (iii) (i)
 (4) (iii) (ii) (iv) (i)
 Answer (2) a-(iii), b- (iv),c- (ii),d- (i)
67. Expressed Sequence Tags (ESTs) refers to :
 (1) Genes expressed as RNA
 (2) Polypeptide expression
 (3) DNA polymorphism
 (4) Novel DNA sequences
 Answer (1) Genes expressed as RNA
68. Which is of the following statements is incorrect?
 (1) Morels and truffles are edible delicacies.
 (2) Claviceps is a source of many alkaloids and LSD.
 (3) Conidia are produced exogenously and ascospores endogenously.
 (4) Yeasts have filamentous bodies with long thread-like hyphae.
 Answer (4) Yeasts have filamentous bodies with long thread-like hyphae.
69. Match Column - I with Column – II
 Column – I                                                     Column - II
 (a) Saprophyte                                           (i) Symbiotic association of fungi with plant roots
 (b) Parasite                                                (ii) Decomposition of dead organic materials
 (c) Lichens                                                 (iii) Living on living plants or animals
 (d) Mycorrhiza                                           (iv) Symbiotic association of algae and fungi
Choose the correct answer from the option given below
       (a) (b) (c) (d)
 (1) (i) (ii) (iii) (iv)
 (2) (iii) (ii) (i) (iv)
 (3) (ii) (i) (iii) (iv)
 (4) (ii) (iii) (iv) (i)
 Answer (4)
70. Which of the following glucose transporters is insulin-dependent?
(1) GLUT I (2) GLUT II (3) GLUT III (4) GLUT IV
Answer :(4) GLUT IV

Read More

NEET Biology Questions and Answers 2019 (41-50)

41. Thiobacillus is a group of bacteria helpful in carrying out
(1) Nitrogen fixation
(2) Chemoautotrophic fixation
(3) Nitrification
(4) Denitrification
Ans: (4) Denitrification
42. Which of the following factors is responsible for the formation of concentrated urine?
(1) Low levels of antidiuretic hormone
(2) Maintaining hyperosmolarity towards inner medullary interstitium in the kidneys.
 (3) Secretion of erythropoietin by Juxtaglomerular complex
(4) Hydrostatic pressure during glomerular filtration
Ans: (2) Maintaining hyperosmolarity towards inner medullary interstitium in the kidneys.
43. Which of the following statements regarding mitochondria is incorrect?
(1) Outer membrane is permeable to monomers of carbohydrates, fats and proteins.
(2) Enzymes of electron transport are embedded in outer membrane.
(3) Inner membrane is convoluted with infoldings.
(4) Mitochondrial matrix contains single circular DNA molecule and ribosomes.
Ans: (2) Enzymes of electron transport are embedded in outer membrane.
44. Xylem translocates.
 (1) Water only
 (2) Water and mineral salts only
 (3) Water, mineral salts and some organic nitrogen only
 (4) Water, mineral salts, some organic nitrogen and hormones
Ans: (4) Water, mineral salts, some organic nitrogen and hormones
NEET Biology Questions and Answers 2019
45. Cell in G0 phase :
 (1) exit the cell cycle (2) enter the cell cycle (3) suspend the cell cycle (4) terminate the cell cycle
Ans: (1) exit the cell cycle
46. Which of the following ecological pyramids is generally inverted?
 (1) Pyramid of numbers in grassland
 (2) Pyramid of energy
 (3) Pyramid of biomass in a forest
 (4) Pyramid of biomass in a sea
Answer: (4) Pyramid of biomass in a sea
47.  Placentation in which ovules develop on the inner wall of the ovary or in peripheral part, is
(1) Basal (2) Axile (3) Parietal (4) Free central
Answer (3) Parietal
48.  Which of the following protocols did aim for reducing emission of chlorofluorocarbons into the atmosphere?
 (1) Montreal Protocol (2) Kyoto Protocol (3) Gothenburg Protocol (4) Geneva Protocol
Answer (1) Montreal Protocol
49. Which of the following contraceptive methods do involve a role of hormone?
(1) Lactational amenorrhea, Pills Emergency contraceptives.
(2) Barrier method, Lactational amenorrhea, Pills.
(3) CuT, Pills, Emergency contraceptives.
(4) Pills, Emergency contraceptives, Barrier methods.
 Answer (1) Lactational amenorrhea, Pills Emergency contraceptives.
50. Tidal Volume and Expiratory Reserve Volume of an athlete is 500 mL and 1000 mL, respectively. What will be his Expiratory Capacity if the Residual Volume is 1200 mL?
 (1) 1500 mL (2) 1700 mL (3) 2200 mL (4) 2700 mL
Answer (1) 1500 mL
Read More

Offer Zone

© NEET Biology: Medical Entrance Biology Questions and Answers, AllRightsReserved.

Maintained by Biology Exams 4 U