Useful for Medical Entrance Exams: AIPMT / AFMC /JIPMER / AIIMS / JIPMER /Manipal UGET / CMC Vellore / AMU/ BHU

CBSE Class 12 Biology - Previous Questions - Short Answer Type

1. Name an organism where cell division is itself a mode of reproduction?
Ans: Unicellular

2. Why is tubecotomy considered a contraceptive method?
Ans: It is a surgical method of contraception.

3. Write the percentage of F2 homozygous and heterozygous populations in a typical monohybrid cross?
Ans: Fifty percentage each

4. When does a species become founders to cause founder effect?
Ans: original drifted population becomes founders

5. Name two green house gases produced by anaerobic microbes.
Ans: Carbon dioxide and Methane

6. What is the host called that produces a foreign gene product? What is this product called?
Ans: Cloning vector, recombinant (protein)

7. Why do predators avoid eating Monarch Butterfly? How does the butterfly develop this protecting feature?
Monarch Butterfly
Ans: Monarch butterfly is distasteful. It develops a chemical during its caterpillar state by feeding on a poisonous weed.

8. Why is the use of unleaded petrol recommended for motor vehicles equipped with catalytic converters?
Ans: Lead in petrol inactivates catalysts thus causing emission of poisonous gases.

.

Best Buy offers-NEET Biology books @ 30% to 50 % discount now. ''Cash on delivery option'' allows u to get your favorite books at best prices at your door step. For more NEET books

Search here for best price deals

"Cash on delivery" option let you to get your product of choice at your door step.

© NEET Biology: Medical Entrance Biology Questions and Answers, AllRightsReserved.

Maintained by Biology Exams 4 U