NEET 2018 Biology Questions(11-20)

11. The correct order of steps in Polymerase Chain Reaction (PCR) is
(1) Denaturation, Extension, Annealing
(2) Annealing, Extension, Denaturation
(3) Extension, Denaturation, Annealing
(4) Denaturation, Annealing, Extension
Ans:  (4) Denaturation, Annealing, Extension
12. Select the correct match
(1) T.H. Morgan - Transduction
(2) F2 × Recessive parent - Dihybrid cross
(3) Ribozyme - Nucleic acid
(4) G. Mendel – Transformation
Ans: (3) Ribozyme - Nucleic acid
13. A ‘new’ variety of rice was patented by a foreign company, though such varieties have been present in India for a long time. This is related to
(1) Lerma Rojo (2) Sharbati Sonora (3) Co-667 (4) Basmati
Ans: (4) Basmati


14. Which of the following pairs is wrongly matched?
(1) XO type sex : Grasshopper determination
(2) ABO blood grouping : Co-dominance
(3) Starch synthesis in pea : Multiple alleles
(4) T.H. Morgan : Linkage
Ans: (3) Starch synthesis in pea : Multiple alleles
15. Select the correct statement
(1) Spliceosomes take part in translation
(2) Punnett square was developed by a British scientist
(3) Franklin Stahl coined the term ‘‘linkage’’
(4) Transduction was discovered by S. Altman
Ans: (2) Punnett square was developed by a British scientist
  
16. The experimental proof for semiconservative replication of DNA was first shown in a
(1) Plant (2) Bacterium (3) Fungus (4) Virus
Ans: (2) Bacterium

17. Which of the following flowers only once in its life-time?
(1) Mango (2) Jackfruit (3) Bamboo species (4) Papaya
Ans: (3) Bamboo species
18. Offsets are produced by
(1) Parthenocarpy
(2) Mitotic divisions
(3) Meiotic divisions
(4) Parthenogenesis
Ans: (2) Mitotic divisions

19. Select the correct match
(1) Matthew Meselson and F. Stahl - Pisum sativum
(2) Alfred Hershey and Martha Chase – TMV
(3) Alec Jeffreys – Streptococcus pneumoniae
(4) Francois Jacob and Jacques Monod - Lac operon
Ans:(4) Francois Jacob and Jacques Monod - Lac operon

20. Which of the following has proved helpful in preserving pollen as fossils?
(1) Oil content
(2) Cellulosic intine
(3) Pollenkitt
(4) Sporopollenin
Ans: (4) Sporopollenin

Offer Zone

© NEET Biology: Medical Entrance Biology Questions and Answers, AllRightsReserved.

Maintained by Biology Exams 4 U