NEET Biology MCQ on Ecology and Environment


1.The first trophic level in ecosystem consists of 
A. Primary producers
B.Primary consumers
C.Secondary producers
D.Secondary consumers
E. Top carnivores
Ans: A. Primary producers
2. The breakdown of detrius into small particles by detritivores is called
A. Nutrient cycling
B.recreation
C.Soil formation
D.Climate regulation
Ans: C.Soil formation
3. The animal species controlling the ecosystem functioning is known as
A.Edge species
B.Pioneer species
C.Umbrella species
D.Keystone species
Ans: D.Keystone species
4.Which of the following serves as a reservoir of phosphorus in phosphorus cycle?
A. Soil
B. Living matter
C. Rocks
D. Atmosphere
 Ans: C. Rocks
5.The species confined to a particular region and not found elsewhere is termed as
A. Endemics
B. Rare
NEET Biology MCQ on Ecology and Environment

C.Keystone
D.Alien
 Ans: A. Endemics
6. Which one of the following serves as a reservoir of phosphorus in phosphorus cycle?
A. Rocks
B.Soil
C. Living matter
D.Atmosphere
Ans: A. Rocks
7. Which one of the following is an insitu method of biodiversity conservation?
A. National Park
B. Botanical garden
C. Scientific laboratory
D.Zoological garden
Ans: A. National Park
8. When is the biodiversity day celebrated?
A. 5th June
B. 1ST JULY
C.22nd may
D. 8th March
 Ans: C.22nd may
9. Wild life protection Act India was implemented in the year
A. 1982
B.1972
C.1988
D.1970
 Ans: B.1972
10.Acid rain is caused by increase in the atmospheric concentration of
A. CO2 and CO
B. SO2 and NO2
C. O3 and dust
D.SO3 and CO
Ans: B. SO2 and NO2

Offer Zone

© NEET Biology: Medical Entrance Biology Questions and Answers, AllRightsReserved.

Maintained by Biology Exams 4 U